24/2/11

Η ΚΕΝΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΛΙΟΥ Η ΒΡΥΣΗ


-Η Κρέντη οικισμός του Κερασοχωρίου, χτίστικε μετά τους σεισμούς του 1966. Η παλιά Κρέντη δέν εγκαταλείφτηκε εντελώς. Το νέο χωριό βρίσκεται σε μιά όμορφη τοποθεσία κρατάει πολύ κόσμο και είναι σε κομβικό σημείο του νομού. Απο την Κρέντη περνά όποιος έχει προορισμό τα χωριά των Αγράφων, Ασπροποτάμου, Απεραντίων και το ήμισι του πρώην δήμου της Φραγκίστας.
-Νοτιοδυτικά της βρίσκεται το ξακουστό το ύψωμα Μπλό (1083 μ.), παρά το μικρό του ύψος, απο εκεί η θέα σε μεγεύει. Μπορείς να δείς πανοραμικά τους γύρο δήμους και τη τεχνιτή λίμνη του Κατσαντώνη. Επίσεις το Μπλό χρησίμευσε ως στρατιωτική βάση κατα τις δεκατίες του 60-70, όπου εγκαταλημένες κτιριακές εγκαταστάσεις, πολυβολεία και υπόγεια τούνελ. Στη Κρέντη υπάγονται και οι συνοικισμοί της Αγίας Τριάδας, Πλιού όπου και η ομώνυμη βρύση (φωτο), Σκαμνιά και Κρυονέρι. Η συνοικία Πλιού που βρίσκεται ανάμεσα παλιάς και νέας Κρέντης, πήρε το όνομά της απο τους Κλέφτες του Κατσαντώνη, του πουλιού η βρύση, όπου τα πουλιά έπιναν νερό μέσα στη πηγή που ήταν κρυμμένη σε πυκνή βλάστηση. Εκεί, τον Ιούλιο του 1806 έδωσε μια μεγάλη νικηφόρα μάχη ο Κατσαντώνης, έναντι πεντακόσιους Αρβανίτες υπο τον Χασάν Μπελούση. Τους ανάγκασε σε άτακτη φυγή με απώλειες πάνω απο τριάντα, όπου έντρομοι συνέχεια κλείστηκαν στη Μονή της Τατάρνας.
-Δίπλα στο νέο καθεδρικό Ναό του Αγίου Νεκταρίου, υπάρχει ο Ναός του Αγίου Αθανασίου, του 16ου αιώνα, μιά απο τις παλαιότερες εκκλησίες στο νομό Ευρυτανίας.
Σε επόμενη ανάρτηση θα γράψουμε για την μάχη στ΄πλιού τη βρύση.
Καλή Τσικνοπέμπτη και καλές Αποκριές σε όλους τους Κρεντιώτες.