30/10/13

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΞΟΔΟΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ

Επίσημη έξοδο με τους γονείς της πραγματοποίησε την περασμένη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου η μικρή Βασίλισσα της Κρέντης. Στη φωτό η Θεοδώρα με κόκκινο γυαλί στην τρυφερή αγκαλιά του μπαμπά της. 

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ “ΑΝΑΓΝΟΣ”

Ανακοινώνεται ότι το «ΙΔΡΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΑΙ ΙΩΑΝΝΗ ΑΝΑΓΝΟΣ» θα χορηγήσει εντός του Δεκεμβρίου 2013, ΔΥΟ (2) υποτροφίες σε ισάριθμους φοιτητές του 1ου έτους, καταγομένους πρωτίστως από το νομό Ευρυτανίας , άλλως εκ των νομών Φθιώτιδος, Φωκίδος και Αιτωλοακαρνανίας.

Το ποσό της υποτροφίας καθορίζεται στο ποσό των 5.500 Δολαρίων ΗΠΑ ΕΤΗΣΙΩΣ περίπου.

Δύσκολες ώρες για τον 27χρονο Αστυνομικό και ποδοσφαιριστή του Α.Ο. Κρέντης, που νοσηλεύεται στην εντατική μονάδα στο Νοσοκομείο του Ρίου

Εκ μέρους της Α.Ο Κρέντης ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. και από τους συμπαίκτες του ευχόμαστε στον φίλο Σωτήρη Καράνταλη ταχεία ανάρρωση.
Ο Πρόεδρος - Κώστας Λάππας

Σε σταθερή κατάσταση βρίσκεται ο 27χρονος αστυνομικός και ποδοσφαιριστής του Α.Ο. Κρέντης, που τραυματίστηκε πολύ σοβαρά σήμερα το πρωί της 28ης Οκτωβρίου, όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε έπεσε σε γκρεμό στο Λογγίτσι Ευρυτανίας. Πρόκειται για τον Άκη Καρανταλή, ο οποίος κατευθύνονταν από το Αγρίνιο προς το Κερασοχώρι και από κει στο Καρπενήσι για την παρέλαση.

Σημαντικές συναντήσεις της Αν. Δημάρχου Αγράφων στην Αθήνα με Υπουργούς για μεταφορές μαθητών και γρήγορο ίντερνετ στον Δήμο

Με τον Υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων κ. Μιχάλη Παπαδόπουλο, συναντήθηκε η Αναπληρώτρια Δήμαρχος Αγράφων κ. Βάσω Φεγγούλη,  την Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013, στο γραφείο του στο Υπουργείο στην Αθήνα.
Η συζήτηση εστιάστηκε στο φλέγον ζήτημα της μεταφοράς μαθητών, της άδειας για τη χρήση του λεωφορείου των Αγράφων και εκτός ορίων του Δήμου, για τη δημιουργία υποτυπώδους γραμμής δημοτικής συγκοινωνίας και τέλος για την εγκατάσταση γρήγορου ιντερνέτ σε όλο Δήμο.

Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΟΧΙ ΣΕ ΚΡΕΝΤΗ ΚΑΙ ΚΕΡΑΣΟΒΟ

Με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου σε ολόκληρη την Ευρυτανία, με αποκορύφωμα της εορτής τις μαθητικές παρελάσεις που πραγματοποιήθηκαν ανήμερα της 28ης τόσο στην Ευρυτανική πρωτεύουσα όσο και στα χωριά του Δήμου Αγράφων που λειτουργούν Σχολεία.

27/10/13

ΕΛΗΝΝΙΚΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΕΝΟΡΙΤΕΣ


Από μια ελληνική σημαία για κάθε σπίτι στην Κρέντη, μοίρασε σήμερα μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο εφημέριος του χωριού μας, προκειμένου έτσι όλα τα σπίτια στο χωριό μας να αναρτήσουν την γαλανόλευκη για την Επέτειο του ΟΧΙ. Πρόκειται για μια σημαντική κίνηση καθότι η ανάρτηση της σημαίας στα σπίτια μας, έχει ξεχωριστή σημασία για όλους μας. 

ΤΕΛΕΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΣ ΣΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΛΑΠΠΑ



Τελέστηκαν σήμερα στον Άγιο Νεκτάριο, το 40μερο μνημόσυνο της αείμνηστης Παναγιώτας Σούλιου και το ετήσιο του μακαρίτη Σωτήρη Λάππα. Τόσο στην θεία Λειτουργία όσο και στα μνημόσυνα, παραβρέθηκαν οι οικογενείς και αρκετοί συγχωριανοί μας, που συμπροσευχήθηκαν υπέρ της ανάπαυσης των ψυχών των εκλιπόντων αδελφών μας. Ο πανάγαθος Κύριος να τους κατατάξει μετά των δικαίων. 

Το θαύμα του 1940

Δεν είναι τυχαίο ότι κάθε εθνική επέτειος είναι συνυφασμένη με μια γιορτή της Χριστιανοσύνης μας. Επέτειος του ΟΧΙ και ανάμνηση της Σκέπης της Υπεραγίας Θεοτόκου. Ορθοδοξία και Ελλάδα απόλυτα ενωμένες. Έτσι, όποιος προσπαθεί να εξοστρακίσει την Ορθοδοξία από τις ελληνικές, τις εθνικές ρίζες μας, βιάζει τη φύση, αγνοεί την παράδοση, παραποιεί την ιστορία.

Ο ΑΓΙΟΣ ΝΕΣΤΟΡΑΣ

Ο Νέστορας ήταν πολύ νέος στην ηλικία, ωραίος στην όψη και γνώριμος του Αγίου και ενδόξου Δημητρίου.
Ο Νέστορας, λοιπόν, βλέποντας ότι ο αυτοκράτωρ Διοκλητιανός χαιρόταν για τις νίκες κάποιου σωματώδους βαρβάρου, ονομαζόμενου Λυαίου, μίσησε την υπερηφάνεια του. Βλέποντας όμως και τα θαύματα του Αγίου Δημητρίου, πήρε θάρρος.

ΘΑΥΜΑ ΜΕ ΘΕΙΑ ΜΕΤΑΛΗΨΗ…. ΣΕ ΠΑΛΑΙΟΗΜΕΡΟΛΟΓΙΤΙΣΣΑ

Όταν έλεγα μια φορά τους λογισμούς μου στον Γέροντα και χτυπάει το τηλέφωνο, μου λέει..
- Να το σηκώσω αγόρι μου;
- Έ, σηκώστε το Γέροντα λέω, μπορεί να είναι καμιά ανάγκη, να πεθαίνει κανένας άνθρωπος, πάλι δεν θα σας ξανά βρώ;Το σηκώνει, ακούω μια γυναίκα, έκλαιγε, φώναζε, χτυπιότανε, τσίριζε.

Και έλεγε ο Γέροντας..

- Είδες κορίτσι μου που σου τα έλεγα εγώ, είδες που σου έλεγα να το κάνεις αυτό το πράγμα; Ναι κορίτσι μου δίκιο έχεις, ναι έτσι είναι.Έκλεισε το τηλέφωνο..

25/10/13

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΟΥ ΜΑΚ. ΣΩΤΗΡΗ ΛΑΠΠΑ





Την ερχόμενη Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013, θα τελεστεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου το ετήσιο Μνημόσυνο του αείμνηστου συγχωριανού μας Σωτηρίου Λάππα. Ο Θεός να αναπαύει την ψυχή του. 

ΞΥΛΟΚΟΠΟΙ ΤΗΣ ΚΡΕΝΤΗΣ - ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

                                             Ο ΤΖΙΜ - ΜΑΚΚΑΣ ΕΤΟΙΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ
                                   ΑΡΧΗΓΟΣ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΗΓΟΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ

ΩΡΑΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΟΧΙ

Μια ζεστή και καθόλα ωραία γιορτούλα διοργάνωσε η Νηπιαγωγός του Σχολείου μας. Τα μικρά παιδάκια παρουσίασαν με μοναδικό τρόπο το εξαίσιο πρόγραμμα που ήταν αφιερωμένο στην Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, ο εφημέριος του χωριού μας και αρκετοί γονείς που χειροκρότησαν και καμάρωσαν τα παιδιά τους. Μπράβο στην εξαίρετη Νηπιαγωγό μας αλλά και στα παιδιά μας. 

Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλύτης



Ο Άγιος Δημήτριος γεννήθηκε περί το 280 - 284 μ.Χ. και μαρτύρησε επί των αυτοκρατόρων Διοκλητιανού και Μαξιμιανού το 303 μ.Χ. ή το 305 μ.Χ. ή (το πιο πιθανό) το 306 μ.Χ.

Ο Δημήτριος ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας στη Θεσσαλονίκη. Σύντομα ανελίχθηκε στις βαθμίδες του Ρωμαϊκού στρατού με αποτέλεσμα σε ηλικία 22 ετών να φέρει το βαθμό του χιλιάρχου.

17/10/13

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ” Επισκέψεις αγάπης σε ηλικιωμένους

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, γνωστή και ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία» εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου. Υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990, για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ηλικιωμένους, αλλά και να επισημάνει τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν.

ΑΝΤΖΕΛΑ - ΒΑΣΙΛΗ ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΘΕ ΚΑΛΟ ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ

Ένα ξεχωριστό νέο μας ήλθε προ ημερών από την Αμερική. Η κόρη, του Θεόφιλου και της Μαρίας Μάκκα, πληροφορηθήκαμε ότι δέχτηκε πρόταση γάμου από τον εκλεκτό της καρδιάς της, Βασίλη , την οποία και αποδέχτηκε, ενώπιον γονέων και αδελφών. Από μέρους μας να συγχαρούμε την Άντζελα και τον Βασίλη και να ευχηθούμε όπως ο Πανάγαθος Θεός ευλογήσει και τον γάμο τους.


Φραγκίστα-Κρέντη 2-3 Διπλό ουσίας και αντοχής

Πραγματοποιώντας σπουδαία εμφάνιση, ιδιαίτερα στο Β΄ημιχρόνιο, η Κρέντη επικράτησε δίκαια της Φραγκίστας με σκορ 3-2 στο γειτονικό ντέρμπι.
Η Φραγκίστα, έκανε την χειρότερη της φετινή εμφάνιση και δεν μπόρεσε να συνεχίσει το σερί των επιτυχημένων αποτελεσμάτων.

Μην πετάξεις τη στάχτη από το τζάκι. Δες πόσα πράγματα μπορείς να κάνεις

Είναι πολύ ευχάριστο να ζεσταινόμαστε το χειμώνα από την φωτιά, με μια ξυλόσομπα ή τζάκι! Από αυτή τη φυσική ζέστη φωτίζεται το σπίτι, ψήνεται το φαγητό... στεγνώνονται τα ρούχα, ζεσταίνεται το νερό, και φυσικά μένει στο τέλος η πολύτιμη στάχτη! Δεν πετάμε την στάχτη, δεν είναι καθόλου άχρηστη ή… σκουπίδι. Συνεχίζουμε να την χρησιμοποιούμε, όπως έκαναν και παλιά και αυτό μας κάνει να νοιώθουμε απερίγραπτη χαρά!

14/10/13

Τόπο στα νιάτα – Η νεότερη δήμαρχος της Ευρώπης είναι αυτή των Αγράφων, θυγατέρα του εφημερίου μας

Η Βασιλική Φεγγούλη (θεολόγος και κόρη του εφημέριου μας, με πέντε παιδιά) μόλις 26 ετών ανέλαβε εδώ και ένα μήνα τα ηνία των ιστορικών Αγράφων της Ευρυτανίας.
Γεννήθηκε (όπως λέει η ίδια) «μέσα στο ράσο». Κόρη πολύτεκνου ιερέα (με άλλα τέσσερα παιδιά), θεολόγος και κατηχήτρια. Μεγαλώνοντας με αγάπη για τον Θεό και τον συνάνθρωπο κατάλαβε ότι ως καλή χριστιανή έχει ηθική υποχρέωση να βοηθήσει τους συνανθρώπους και μέσω της πολιτικής.
 Η Βασιλική Φεγγούλη όχι μόνο τα κατάφερε αλλά έγινε πριν από μερικές μέρες η νεότερη δήμαρχος της Ευρώπης, αναλαμβάνοντας τις τύχες των ιστορικών Αγράφων της Ευρυτανίας μόλις στα 26 της χρόνια!

ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΡΕΤΗΣ ΤΣΕΤΣΟΥ

Τον καθιερωμένο αγιασμό στο ανακαινισμένο σπίτι τους τέλεσε το ζεύγος Μιλτιάδη και Αρετής Τσέτσου. Μετά τον αγιασμό και τις ευχές του εφημερίου μας, οι ιδιοκτήτες και τα παιδιά τους προσέφεραν μπουφέ με πλούσια εδέσματα στους παρευρισκόμενους. Το σπίτι έγινε τέλειο, ευχή μας να το χαρούν. 

9/10/13

ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΤΟ ΚΡΥΟΝΕΡΙ



Κρεντιώτες με τον εφημέριό μας στο σύγχρονο Χάνι των Αφων Μάκκα, στο Κρυονέρι, με φόντο το παλιό γιοφύρι του Μανώλη. 

Στις 3 Νοεμβρίου η έναρξη μαθημάτων του Κατηχητικού μας σχολείου


Με την χάρη του Θεού θα λειτουργήσει και φέτος το Κατηχητικό σχολείο Κρέντης από τον εφημέριο της Ενορία μας. Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται κάθε Κυριακή, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου, και θα τα παρακολουθούν μαθητές του Δημοτικού και του Γυμνασίου. 

Ο ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΑΦΩΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ την έναρξη υποβολής αιτήσεων στο πλαίσιο λειτουργίας του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης

Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να παρακολουθήσουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΚΔΒΜ Δήμου Αγράφων παρακαλούνται να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους το διάστημα από Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου έως και την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013, για τη χειμερινή περίοδο Οκτώβριος 2013 – Ιανουάριος 2014.

Γέρων Παϊσιος: Έρχονται δύσκολα χρόνια...

Ότι θα έλθουν δύσκολα χρόνια στην πατρίδα μας, μίλησε πριν κάμποσα χρόνια ο μακαριστός γέροντας Παϊσιος και στις μέρες μας διαπιστώνουμε να δικαιώνετε. Ας δούμε τι έλεγε τότε: «Ο Θεός επιτρέπει να γίνει τώρα ένα τράνταγμα γερό. Έρχονται δύσκολα χρόνια. Θα έχουμε δοκιμασίες μεγάλες... Να το πάρουμε στα σοβαρά, να ζήσουμε πνευματικά. Οι περιστάσεις μας αναγκάζουν και θα μας αναγκάσουν να δουλέψουμε πνευματικά.