29/7/13

ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΝΤΑΛΛΑΣ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ

Χτυπημένος από την επάρατη νόσο, έφυγε για την άλλη ζωή ο συγχωριανός μας Θανάσης Ντάλλας, σε ηλικία 83 χρονών. Η εξόδιος ακολουθία του εκλιπόντος εψάλη την περασμένη Κυριακή το απόγευμα από τον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου παρουσία των παιδιών του, των συγγενών και των συγχωριανών. Να ευχηθούμε όπως ο Πανάγαθος τον κατατάξει μετά των δικαίων.

Τα δυο ταγάρια

Η αρχαία ελληνική μυθολογία  μας λέει πως όταν ο Προμηθέας έπλασε τους ανθρώπους τους φόρτωσε με δυο ταγάρια, δυο σακούλες. Η μια σακούλα κρέμεται μπροστά σε κάθε άνθρωπο, ώστε να τη βλέπει πολύ καλά, κι άλλη πίσω στην πλάτη του και είναι αδύνατο να τη δει. Η μπροστινή σακούλα είναι γεμάτη με τα σφάλματα των άλλων, ενώ η πίσω σακούλα είναι γεμάτη με τα δικά μας σφάλματα. Γι’ αυτό μας είναι πολύ εύκολο να βλέπουμε τα σφάλματα των άλλων και να τους κρίνουμε, ενώ τα δικά μας σφάλματα δυσκολευόμαστε πολύ να τα δούμε, να τα αναγνωρίσουμε, να τα παραδεχτούμε και να διορθωθούμε.
Αυτόν τον πολύ σοφό μύθο πρέπει συνεχώς να τον έχουμε στον νου μας.

Κοινωνικοί ήρωες οι αιμοδότες

Ζούμε καθημερινά στιγμές βαρβαρότητας, όπου η ανθρώπινη αλληλεγγύη είναι άγνωστη. Δείχνουμε αναλγησία στον ανθρώπινο πόνο, όταν δεν μας αγγίζει. Είμαστε φειδωλοί σε χειρονομίες αγάπης, ελπίδας και καλής θέλησης.

25/7/13

3-4 Αυγούστου το τουρνουά μπάσκετ της Κρέντης

Για δεύτερο συνεχόμενο καλοκαίρι ο Σύλλογος Νέων Κρέντης «Δράσις» διοργανώνει διήμερο τουρνουά μπάσκετ στην τοποθεσία «Σύνορο» στο Κερασοχώρι. Οι δηλώσεις συμμετοχής ολοκληρώνονται στις 31 Ιουλίου, ενώ το τουρνουά θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 3-4 Αυγούστου. Για δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ.: 6978302019, 6973201795.

24/7/13

ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΤΙΜΗ ΣΤΟΝ ΕΦΗΜΕΡΙΟ ΜΑΣ

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τον Αρχιερατικό Επίτροπο Αγραίων και εφημέριό μας στο Πανηγύρι του Αη- Λιά στο Παλαιοχώρι. Ο Σύλλογος των παραλίμνιων χωριών, θέλοντας να ευχαριστήσει τον π. Ευάγγελο για την συμβολή του και ενεργό συμμετοχή του στην ανέγερση του νεόδμητου Ιερού Ναού του Προφήτη Ηλία στην κορυφή του τρίκορφου αλλά και για το εν γένει πνευματικό του έργο στην περιοχή, τον τίμησε απονέμοντας του τιμητική πλακέτα.

Τρύγος μελιού στην Κρέντη από τον Θανάση Κουτσούμπα και τον Χρήστο Λάππα

Το κοινό εργαστήρια των μελισσοκόμων του χωριού μας επισκεφτήκαμε την περασμένη Κυριακή. Εκεί συναντήσαμε τους εκπαιδευτές του είδους, Θανάση Κουτσούμπα και Χρήστο Λάππα με την σύζυγό του Σοφία.  Με ιδιαίτερη χαρά μας εξήγησαν όλη τη διαδικασία και μας πρόσφεραν το θαυμαστό αυτό δώρο της μέλισσας.


ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΙΝΓΚ – ΠΟΝΓΚ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΑΣΚΑΛΟ ΠΑΝΟ ΛΕΠΕΝΙΩΤΗ

Μαθήματα υψηλής τεχνικής ΠΙΓΚ – ΠΟΓΚ παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα στην αίθουσα του Σχολείου ο γνωστός προπονητής Πάνος Λεπενιώτης. Σε καθημερινή βάση ο Πάνος Λεπενιώτης διδάσκει στους μικρούς του χωριού τα μυστικά του ΠΙΝΓΚ – ΠΟΝΓΚ και ετοιμάζει την ομάδα για το μεγάλο τουρνουά που θα ακολουθήσει και θα διοργα
νώσει ο Σύλλογος Νέων του Χωριού μας. 

ΔΥΟ ΑΚΟΜΗ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΕΚΤΑΡΙΟ


Δύο ακόμη τοιχογραφίες τοποθετήθηκαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου. Πρόκειται για δεήσεις των συγχωριανών μας Μιλτιάδη και Αρετής Τσέτσου, που αγιογράφησαν τον Άγιο Μιλτιάδη και των Γεωργίου και Παναγιώτας Μάκκα, που αγιογράφησαν την Άκρα Ταπείνωση στην Προσκομιδή. 

Οι καουμπόηδες της Κρέντης

Ο Κώστας Λάππας νέος Πρόεδρος στον Α.Ο. Κρέντης

Ο Κώστας Λάππας είναι ο νέος Πρόεδρος του Α.Ο. Κρέντης. Πρόκειται για ένα άνθρωπο που ασχολείται χρόνια με το τοπικό μας ποδόσφαιρο καθότι διετέλεσε μέλος της προηγούμενης Διοίκησης της ομάδας και νωρίτερα στο Κερασοχώρι, ενώ τα παιδιά του είναι ποδοσφαιριστές. Τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ είναι οι Θανάσης Μάκκας, Αποστόλης Μάκκας, Γιώργος Μάκκας, Χρυσόστομος Μάκκας και Κώστας Μάκκας. 

Μάστορας στα ψητά ο συγχωριανός μας Γιάννης Βούρτσας

 Ψητά πεντανόστιμα και πρώτης ποιότητας σέρβιραν στο πανηγύρι του Αη- Λιά, στο Παλιοχώρι ο Κρεντιώτης Γιάννης Βούρτσας και οι γιοί του Λάμπρος και Νίκος. Ο κυρ – Γιάννης, παλιός μάστορας στο ψήσιμο, ετοίμασε ψητά γάλακτος που έγιναν ανάρπαστα από τον κόσμο.

18/7/13

ΗΛΘΑΝ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ

Στο χωριό μας κατέφθασε ο Παναγιώτης Κλ. Μάκκας με την σύζυγό του, στην Ελλάδα ήδη βρίσκεται και ο αδελφός του Νάκος και μέχρι τέλος του μήνα καταφθάνει και ο Θεόφιλος με την σύζυγό του για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Αδέλφια καλωσορίσατε και καλά να περάσετε στη γενέθλια γη που τόσο αγαπάτε.

Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ Ο ΘΕΣΒΙΤΗΣ

Ο προφήτης Ηλίας έζησε τον 9 π.Χ. αιώνα και ήταν γιος του Σωβάκ και καταγόταν από τη Θέσβη (Θισβέ) της περιοχής Γαλαάδ, που βρίσκεται  δυτικά του ποταμού Ιορδάνη, γι' αυτό και ονομάστηκε Θεσβίτης (Γ' Βασιλέων17,1). Ανήκε στην φυλή του Ααρών και το όνομά του σημαίνει "ο Γιαχβέ είναι Θεός". Είναι από τους γνωστότερους και μεγαλύτερους προφήτες του Ισραήλ.


Όταν γεννήθηκε, ο πατέρας του είδε μία θεία οπτασία: Δύο άνδρες λευκοφορεμένοι τον ονόμαζαν Ηλία, τον σπαργάνωναν με φωτιά και του έδιναν φλόγα να φάει. Τότε ο πατέρας του, πήγε στα Ιεροσόλυμα και αφού περιέγραψε την οπτασία στους ιερείς, εκείνοι του είπαν ερμηνεύοντας την οπτασία, ότι ο γιος του θα γίνει προφήτης και θα κρίνει το Ισραήλ με δίκοπο μαχαίρι και φωτιά.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΚΑΙ ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ ΣΤΗΝ ΚΡΕΝΤΗ

Το χωριό μας επισκέφτηκαν το περασμένο Σάββατο 13 Ιουλίου οι Βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς – Νικόλαος Κουίκ και Ραχήλ Μακρή.

ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ

Με την χάρη του Θεού αξιωθήκαμε να δρομολογήσουμε την αγιογράφηση και του ιστορικού Ναού της Αγίας Τριάδας. Ήδη έχει αγιογραφηθεί ο αρχάγγελος στη βόρεια πύλη του τέμπλου και σε τοιχογραφία οι Άγιοι Ανάργυροι στη Νότια πλευρά του Ναού. Ελπίζουμε να υπάρξει και συνέχεια έτσι ώστε μετά τον Άγιο Νεκτάριο και τους Αγίους Αναργύρους να αγιογραφηθεί και η Αγία Τριάδα.

Διοργάνωση 1ο Τουρνουά 5Χ5 του Δήμου Αγράφων

Ο Δήμος Αγράφων για πρώτη φορά διοργανώνει τουρνουά ποδοσφαίρου 5Χ5. Σύμφωνα με την ανακοίνωση την Δευτέρα 05 Αυγούστου 2013 θα ξεκινήσει το 1ο Τουρνουά 5Χ5 στον Δήμο Αγράφων.
Από την Οργανωτική Επιροπή ανακοινώνεται ότι:
Όλες οι ομάδες μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή έως και τη Παρασκευή 26 Ιουλίου, στο Γραφείο Δημάρχου και στο τηλέφωνο 2237351320.

2/7/13

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΩΝ ΚΡΕΝΤΗΣ - Ποδηλατικός Γύρος Κρέντης

Πραγματοποιήθηκε για 2η συνεχή χρονιά, με απόλυτη επιτυχία και με συμμετοχή που ξεπέρασε τις προσδοκίες των διοργανωτών, ο ποδηλατικός γύρος που διοργάνωσε ο Σύλλογος Νέων Κρέντης.
Την Κυριακή 30/6/2013 στις 9:00 το πρωί, μαζεύτηκαν μικροί και μεγάλοι στην πλατεία του χωριού, όπου από εκεί δόθηκε η εκκίνηση στους ποδηλάτες για να ξεκινήσουν μια διαδρομή, περίπου 33χλμ, η οποία ήταν κατά το ήμισυ από χωματόδρομο μέσα στα έλατα, από βατές διαδρομές, αλλά και από δύσκολο ανηφορικό κομμάτι.

Την 1η Ιουλίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των εκ Ρώμης Αγίων και θαυματουργών Αναργύρων.

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΣΤΗ ΣΚΑΜΝΙΑ 

Με λαμπρότητα και τις δέουσες τιμές γιορτάσαμε την 1η Ιουλίου στην Κρέντη τους Αγίους Αναργύρους με Θεία Λειτουργία μετ΄ αρτοκλασίας στο πανηγυρίζοντα ομώνυμο Ιερό Ναό στην Σκαμνιά, όπου συλλειτούργησαν ο εφημέριός μας, ο π. Θωμάς Γκορόγιας και ο π. Νικόλαος Ριζογιάννης. Πανηγύρι δεν έγινε λόγω του πένθους από τον θάνατο της αδελφής μας Βασιλικής Λάππα.

Ταξίδεψε στην αιωνιότητα η κυρά Βασιλική Λάππα



Σε ηλικία 82 ετών, έφυγε για την άλλη ζωή, μια από τις καλύτερες γυναίκες που γεννήθηκαν και έζησαν στην Κρέντη. Την περασμένη Κυριακή 30 Ιουνίου 2013, πολύ πρωί, ανήμερα των Αγίων Αποστόλων, η κυρά Βασιλική, σύζυγος του Κωνσταντίνου Λάππα, άφησε την τελευταία της πνοή στο Νοσοκομείο Καρπενησίου, όπου μεταφέρθηκε, δυο μέρες νωρίτερα σε βαριά κατάσταση.
Η είδηση του θανάτου της σκόρπισε το πένθος και την θλίψη στον εκλεκτό σύζυγό της, τα παιδιά, τα εγγόνια της, αλλά και σε όλους τους χωριανούς μας.