29/9/12

Η ΣΠΗΛΙΑ ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ - Ένα μοναδικό φαράγγι κοντά στην Κρέντη


 Είναι γεγονός ότι η Ευρυτανία, είναι ένας πανέμορφος τόπος με μοναδικές φυσικές ομορφιές και σπάνια τοπία. Αρκετά από αυτά έχουν κάνει την Ευρυτανία γνωστή στα πέρατα του κόσμου, όπως είναι το πασίγνωστο Φαράγγι «Πάντα Βρέχει», το Βελούχι,  η Νιάλα, κ.α. Οι περισσότεροι όμως αγνοούμε την ύπαρξη κι άλλων όμορφων τέτοιων τοπίων, που είναι καλά κρυμμένα στην αγκαλιά της ευρυτανικής φύσης.

ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΤΗ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΚΚΑ

Το ετήσιο Μνημόσυνο του αείμνηστου Γιάννη Μάκκα, τελέστηκε σήμερα Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012, στους Αγίους Αναργύρους στη Σκαμνιά, μετά από επιθυμία της συζύγου και των παιδιών του. 

27/9/12

Κρέντη-Φραγκίστα 3-2 Όπως και πέρυσι…



Με το δεξί ξεκίνησε τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις η ομάδα του χωριού μας επικρατώντας δύσκολα της Φραγκίστας με σκορ 3-2. Το συγκρότημα του Γιώργου Χρυσαφόπουλου, ανώτερο στην μεγαλύτερη διάρκεια του παιχνιδιού, έπαιξε κατά διαστήματα καλό ποδόσφαιρο, δημιούργησε αρκετές φάσεις, όμως από αυτές αξιοποίησε μόνο τις τρεις και έτσι νίκησε την μαχητική Φραγκίστα, που πάλεψε το παιχνίδι μέχρι τέλος και αν ήταν πιο τυχερή θα μπορούσε να πάρει την ισοπαλία.

ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΩΤΟ ΜΕ ΧΙΟΝΙΣΜΕΝΗ ΤΗΝ ΚΡΕΝΤΗ






ΣΧΟΛΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ

ΣΧΟΛΗ  ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
ΙΕΡΑΣ  ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ   
Ἱδρυτική Ἀπόφ.:23233/18-3-2004/ΦΕΚ 525/23-3-2004

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Ἡ Σχολή Βυζαντινῆς Μουσικῆς τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Καρπενησίου πού λειτουργεῖ γιά ἕβδομη χρονιά καί μέ τήν οἰκονομική ἀρωγή τῶν Ἐνοριῶν τῆς πόλης μας,  σᾶς εὐχαριστεῖ γιά τήν ἐμπιστοσύνη πού δείχνετε καί σᾶς προσφέρει τήν εὐκαιρία νά νοιώσετε τή χαρά τῆς μουσικῆς καλλιέργειας μέ τόν καλύτερο τρόπο.
Ὅσοι λοιπόν θέλουν νά ἐγγραφοῦν κατά τήν τρέχουσα σχολική περίοδο 2010-2011, γιά τήν συμπλήρωση τῆς αἰτήσεως, ἄς ἐπικοινωνήσουν μέ τά Γραφεῖα τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως, μέχρι τό τέλος Σεπτεμβρίου. Τά μαθήματα ἀρχίζουν τήν Δευτέρα , 27η Σεπτεμβρίου. Ὁ ἁγιασμός θά τελεσθῇ τήν Κυριακήν 26 Σεπτεμβρίου 2010 στίς 11.00 (μετά τή Θ. Λειτουργεία) ἀπό τόν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας, στίς αἴθουσες τῆς Σχολῆς στόν Ἱερό Ναό τῶν Εὐρυτάνων Ἁγίων.
Ἤδη φοιτοῦν στήν Σχολή 50 παιδιά, ἀγόρια καί κορίτσια, νέοι καί μεγαλύτεροι. Ἐφέτος δόθηκαν τά πρῶτα Πτυχία στούς φοιτήσαντες μαθητές τῆς Σχολῆς πού παρηκολούθησαν τά μαθήματα .

Ἐγγραφές  – Πληροφορίες :
Γραφεῖα Ἱερᾶς Μητροπόλεως: 22370-22191

 Ἐκ  τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Καρπενησίου

Με λαμπρότητα και τιμές εορτάστηκε ο πολιούχος Καρπενησίου Άγιος Νικόλαος



Με λαμπρότητα και κάθε επισημότητα γιορτάστηκε και φέτος ο Άγιος Νικόλαος ο Καρπενησιώτης, πολιούχος της ευρυτανικής πρωτεύουσας. Το εόρτιο, προς τιμήν του Αγίου ξεκίνησε το απόγευμα του Σαββάτου με τον Αρχιερατικό Πανηγυρικό Εσπερινό, που τελέστηκε στο παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου, όπου και σύμφωνα με την παράδοση ήταν το σπίτι του και στην συνέχεια ακολούθησε αγρυπνία. 

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ Δ/ΝΣΗΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ Συνελήφθη 56χρονος ημεδαπός στην Αγία Βλαχέρνα, ο οποίος διέπραττε κλοπές-διαρρήξεις σε Ιερούς Ναούς


Εξιχνιάσθηκαν, μέχρι τώρα, τρεις (3) διαρρήξεις και μία απόπειρα διάρρηξης σε Ιερούς Ναούς, σε διάφορες περιοχές της Ευρυτανίας Κατασχέθηκαν πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων, ταμάτων και εικόνων, χρήματα, ασύρματο τηλέφωνο, συντονισμένο στην συχνότητα της ΕΛ. ΑΣ.
Συνελήφθη, στις 20-09-2012, το μεσημέρι στην Αγία Βλαχέρνα Ευρυτανίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Καρπενησίου, ένας 56χρονος ημεδαπός, ο οποίος διέπραττε κλοπές – διαρρήξεις σε Ιερούς Ναούς.

Κάηκε το πελεκούδι στο πανηγύρι του Αη- Γιάννη Είχε χρόνια να ξαναγίνει τέτοιο γιορτάσι



                                        ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΑΗ ΓΙΑΝΝΗ
                            Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΧΡ. ΜΑΚΚΑ ΣΤΟ ΧΟΡΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΤΗΣ
                                          Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΑΠΠΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ
 Είχε χρόνια να γίνει τέτοιο πανηγύρι του Αη- Γιαννιού στο χωριό μας. Φέτος με την χάρη του Τιμίου Προδρόμου αλλά και με τον άψογο συντονισμό του Εκκλ. Συμβουλίου, έγινε ένα από τα καλύτερα πανηγύρια των τελευταίων χρόνων, που χαρακτηρίστηκε τόσο από την μεγάλη συμμετοχή του κόσμου όσο και από την διάρκειά του καθότι τα όργανα έπαιζαν μέχρι αργά το απόγευμα.

16/9/12

ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΛΕΒΕΝΤΙΣΣΑ ΟΛΓΑ ΜΑΚΚΑ

 Με κατάνυξη τελέσαμε σήμερα 16 Σεπτεμβρίου 2012, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου στο χωριό μας το εξάμηνο Μνημόσυνο της αδελφής μας Όλγας Μακκα.
Να ευχηθούμε στον σεβαστό μας μπάρμπα Γιάννη, στα παιδιά του, στα εγγόνια του και σε όλους του συγγενείς, ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή της και να δίνει σε αυτούς κουράγιο και κάθε καλό.

ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ ΚΡΕΝΤΗ

                         ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ
 
Αδέλφια Κρεντιωτες καλό Φθινόπωρο.
Παρότι είναι ακόμη νωρίς να μιλήσουμε για χειμώνα, από το πανέμορφο χωριό μας, σας στέλνουμε αδελφικούς χαιρετισμούς και μερικές φωτογραφίες που μυρίζουν χειμώνα.
Το φετινό καλοκαίρι στην Κρεντη ήταν πανέμορφο και έγινε πιο ευχάριστο και ευλογημένο με την παρουσία πολλών αδελφών μας που διαμένουν στο εξωτερικό.

15/9/12

Δημοπρατείται η αποπεράτωση του δρόμου Κρέντη – Βαρβαριάδα προϋπολογισμού 6.350.000,00 €

Ένα πολύ σημαντικό τμήμα του οδικού άξονα Κρέντη – Άγραφα, θα ολοκληρωθεί το αμέσως χρονικό διάστημα, καθότι η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας προκηρύσσει ανοιχτό διαγωνισμό για την ανάθεση του έργου: «Οδός Κρέντη – Βαρβαριάδα – Άγραφα, τμήμα  Α΄ Κρέντης - Βαρβαριάδα – ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΣΗ», προϋπολογισμού 6.350.000,00 € (εκ των οποίων 1.187.398,40 € για ΦΠΑ).

Το μήνυμα του Σεβασμιωτατου Μητροπολίτου Καρπενησίου κ.κ. Νικολάου στον Αγιασμο των Σχολειων

Σήμερα, πρώτη μέρα της νέας σχολικής χρονιάς και όπως το θέλει ο Θεός, η Εκκλησία, ο ορθόδοξος λαός της πατρίδας μας, τελέσαμε τον αγιασμό, για να αγιαστείτε από τη Χάρη του αγίου Πνεύματος, να λάβετε φώτιση και δύναμη στον πράγματι επίπονο και δύσκολο αγώνα της μάθησης.
Η φωτεινή όμως έναρξη της σχολικής χρονιάς βρίσκει την πατρίδα μας σε μια από τις πιο κρίσιμες φάσεις της μεταπολιτευτικής πορείας της. Σίγουρα θα έχετε πληροφορηθεί και αισθανθεί την πνευματική και οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα. Δυστυχώς η μικρή μας πατρίδα, παραπλανηθεισα από τους αναξίους και κακούς άρχοντας, που εμείς εκλέγουμε,  περιήλθε σε μια
σκληρή περίοδο λιτότητες, πτώχειας πνευματικής και υλικής, η οποία έχει σκληρές επιπτώσεις στην καθημερινή μας ζωή.

Επιστροφή στα θρανία Πρώτο κουδούνι για 1886 Ευρυτανόπουλα! Από αυτά 23 παιδιά στο Σχολείο της Κρέντης.


Στα θρανία επέστρεψαν την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012, 1.886 μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που θα φοιτήσουν φέτος στα Λύκεια, Γυμνάσια και Δημοτικά Σχολεία της Ευρυτανίας.
Νωρίς το πρωί την περασμένη Τρίτη ήχησε το πρώτο κουδούνι, σ’ όλα τα σχολεία του νομού και μαζί μ’ αυτό οι πρώτες φωνές και τα πρώτα γέλια για τη νέα σχολική χρονιά.

ΑΥΡΙΟ ΤΑ ΕΞΑΜΗΝΑ ΤΗΣ ΟΛΓΑΣ Ι. ΜΑΚΚΑ


 
Το εξάμηνο Μνημόσυνο της εκλιπούσης αδελφής μας Όλγας Μάκκα, θα τελεστεί αύριο στον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου. Να ευχηθούμε όπως ο Πανάγαθος Κύριος αναπαυσει την ψυχη της και την κατατάξει μετά των δικαίων.

ΠΕΦ΄ΝΙ ΠΣ’ ΛΑΤ Σ΄ΛΕΩ, ΤΣ’ ΜΑΒΛΑΕΙ!!! Του Νάκου (Μάκκα) Μοτσεριώτη


Έτσι χαρακτηρίζουν οι φίλοι του κάποιον εξαίρετο κυνηγό, λέγοντας ότι τα κυνήγια πέφτουν πάνω του, γιατί τα μαβλάει, δηλ. έχει κάτι που τα φέρνει κοντά του.
Αλλά ας τα πάρουμε όμως απ’ την αρχή.

6/9/12

Ένα τεράστιο γουρούνι στην Κρέντη



Μπορεί να αργούν τα Χριστούγεννα, όμως στα περισσότερα χωριά ο αγώνας για το γουρούνι που «θυσιαστεί» λίγο πριν τη γιορτή αυτή συνεχίζεται. Παλιότερα στα περισσότερα νοικοκυριά των χωριών μας, όλοι μας τρέφαμε μεταξύ των άλλων ζωντανών και ένα τουλάχιστον γουρούνι για τα Χριστούγεννα, με το κρέας του οποίου περνάγαμε μέχρι το ΠΑΣΧΑ.

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η ανακομιδή των λειψάνων του Αγ. Νεκταρίου στην Κρέντη



Με Εκκλησιαστική λαμπρότητα και την συμμετοχή πολλών πιστών, εόρτασε η Κρέντη την μνήμη της ανακομιδής των σεπτών λειψάνων του πολιούχου και προστάτου Αγίου Νεκταρίου Επισκόπου Πενταπόλεως του Θαυματουργού, (2 και 3 Σεπτεμβρίου ε.ε)