30/5/12

Ποιά η διαφορά της εορτής της Πεντηκοστής με την εορτή του Αγίου Πνεύματος; Ουσιαστικά δεν υπάρχει καμία διαφορά.


Η εορτή της Πεντηκοστής είναι εορτή της Αγίας Τριάδος, αφού με την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος μαθαίνουμε ότι ο Θεός είναι Τριαδικός. Η κάθοδος του Αγίου Πνεύματος έγινε κατά την ημέρα της Κυριακής. Την ήμερα αυτή,  ήλθε το Άγιο Πνεύμα στους Μαθητές του Χριστού. Ο ιερός υμνογράφος αποκαλεί την Πεντηκοστή τελευταία εορτή από πλευράς αναπλάσεως και ανακαινίσεως του ανθρώπου: "Την μεθέορτον πιστοί και τελευταίαν εορτήν εορτάσωμεν φαιδρώς, αύτη εστί Πεντηκοστή, επαγγελίας συμπλήρωσις και προθεσμία".

ΤΕΛΕΣΤΗΚΕ ΤΟ 40ΜΕΡΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΒΟΥΡΤΣΑ


Την περασμένη Κυριακή των Αγίων Πατέρων, 27 Μαΐου 2012, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου στο χωριό μας τελέσθηκε το 40ημερο ιερό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Δημητρίου Βούρτσα που κατάγονταν από την Κρέντη και κατοικούσε στο Καρπενήσι.

Κρίση και αυτοκριτική - Του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ.κ. Αναστασίου

Κυρίαρχο θέμα κατά τον τελευταίο καιρό είναι η οικονομική κρίση και συνοδεύεται συνήθως από κατήφεια, μελαγχολία και απαισιοδοξία.
Εν τούτοις, η κρίση είναι δυνατόν να γίνει αποφασιστική ευκαιρία για να ανακαλύψουμε θαμμένους θησαυρούς αξιών του γένους μας, που μπορούν να μας οδηγήσουν σε νέα ανοδικής πορεία.
Γι’ αυτό όμως απαιτείται προ πάντων σοβαρή αυτοκριτική. Δυστυχώς η σημασία της λέξεως κρίση έχει φθαρεί. Και αντί να οδηγεί στην έντιμη αναγνώριση των δικών μας λαθών, χρησιμοποιείται για να τονίσει τα λάθη των άλλων.
Μαζί με τις αναμφισβήτητες ευθύνες της πολιτικοοικονομικής ηγεσίας, επιβάλλεται να συνειδητοποιήσουμε τα λάθη, που κάναμε ως λαός, επίσης τα προσωπικά μας λάθη.


Ο ΕΦΗΜΕΡΙΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ π. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΕΙΧΕ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΤΗΝ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ

ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ

ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΜΑΣ ΑΔΕΛΦΟΙ ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ


ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ 30 ΜΑΗ 2Α ΚΑΟΜΗ ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΛΑΠΠΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΟΥΡΟΥ

ΟΣΟΙ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ


Ο ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΑΣ

Ο Αρχιερατικός Επίτροπος Αγραίων και η χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής στις εκδηλώσεις εορτασμού του Αγίου Ανδρέα του Ερημίτη στο Χαλκιόπουλο

 Στην περιοχή του ορεινού Βάλτου, κοντά στη λίμνη των Κρεμαστών, στα σύνορα Αιτωλίας & Ακαρνανίας και Ευρυτανίας βρίσκεται το χωριό παλαιό Χαλκιόπουλο.  Πέντε χιλιόμετρα βορειοανατολικά του χωριού υπάρχει το σπήλαιο του Αγίου Ανδρέα του Ερημίτη, όπου και ο τάφος του.
Μπαίνοντας ο προσκυνητής στο σπήλαιο αυτό βλέπει μία κόγχη κι ένα τέμπλο που συνθέτουν το χώρο του ιερού βήματος. Στην κόγχη ιστορείται η Πλατυτέρα με τέσσερεις ιεράρχες, παραστάσεις  που τοποθετούνται χρονικά στον 14ο αιώνα.

Το μνημόνιο 2 σε 63 προτάσεις...

 Γράφει ο Τραπεζικός και Οικονομολόγος Χάρης Μάκκας
1)  Αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας
2) Αυξήσεις 25% στα τιμολόγια του ΟΑΣΑ, του ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ
3)Εξάλειψη φορολογικών απαλλαγών και προνομίων, μείωση φορ.συντελεστών
4)Αναθεώρηση αντικειμενικών αξιών
5)Ποινική δίωξη και δέσμευση κεφαλαίων/περιουσιακών στοιχείων για φορολ.οφειλές
6)Φορολ.έλεγχος φυσ.προσώπων υψηλού πλούτου και ελευθ.επαγγεματιών

Σημαντικές δραστηριότητες από τον νεοσύστατο Σύλλογο Νέων Κρέντης

Tα πρώτα του βήματα έκανε ο νέος Σύλλογος του χωριού μας που φέρει την επωνυμία Σύλλογος Νέων Κρέντης. Ένα από τα πιο «ζωντανά» χωριά της Ευρυτανίας, έκανε αισθητή την ύπαρξή του κι αυτή τη φορά με το πιο «δυνατό χαρτί του», τους νέους του. Οι νέοι της Κρέντης, οι οποίοι δεν είναι λίγοι και αξίζουν πολλά μπράβο, γιατί σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε επέλεξαν να παραμείνουν στον τόπο τους, μέσα από τον Σύλλογο που δημιούργησαν παρουσιάζουν ξεχωριστές και όμορφες δραστηριότητες τόσο για να καλυτερεύσουν την καθημερινότητά τους όσο και ομορφύνουν ακόμη περισσότερο το ωραίο χωριό μας.

«Λάδι χωρίς μεσάζοντες» Από το Δήμο Αργάφων

Η συμμετοχή του Δήμου Αγράφων στο καταναλωτικό κίνημα «χωρίς μεσάζοντες» ξεκινά  με την απευθείας διάθεση βιολογικού ελαιόλαδου. Οι δημότες θα έχουν την δυνατότητα να προμηθευτούν βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, από το Ηράκλειο Κρήτης με την ονομασία «Ξυλούρης Σκουλά Α.Ε.», με οξύτητα περ. 0,3%

«Κατσαντώνεια 2012» στον ιστορικό Μάραθο

Διήμερες εκδηλώσεις, Σάββατο 2 και Κυριακή 3 Ιουνίου 2012, προς τιμή του προεπαναστατικού Ήρωα της Ελλάδας, Μαραθιώτη Αντώνη Μακρυγιάννη–Κατσαντώνη και της πολυτραγουδισμένης Κλεφτουριάς

20/5/12

ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΕΝΤΗ

ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ

                                         ΟΡΓΙΑΖΕΙ Η ΒΛΑΣΤΗΣΗ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ
                                          ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ
                                    ΕΔΩ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΝΤΕΡΜΠΙ 
                                          ΣΧΕΔΟΝ ΕΤΟΙΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΚΕΡΑΣΙΑ
                                             ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΥΛΛΩΣΙΕΣ
                                                      ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΡΟΔΑΚΙΝΑ
                                ΜΙΑ ΥΠΕΡΟΧΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ ΣΤΟΝ ΞΕΝΩΝΑ ΤΩΝ ΑΦΩΝ ΜΑΚΚΑ

ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΑΥΤΟΥ … ΗΛΙΑΣ


Το όνομα του παππού του Ηλία Σταθόπουλου, έδωσε στο 4ο τέκνο της οικογένειας Θεόδωρου και Ελισάβετ Πλατή, η Νονά του Καλλιόπη Φύτρου από την μακρινή Σαντορίνη.
Το μυστήριο του Βαπτίσματος τελέστηκε το Σάββατο το απόγευμα στον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου από τον Εφημέριο του χωριού μας, παρουσία πλήθους κόσμου που παραβρέθηκαν να συμπροσευχηθούν για το νέο Χριστιανόπουλο, αλλά και να συγχαρούν τους γονείς και την ανάδοχο για τον νεοφώτιστο.

16/5/12

Την Λαμία επισκέφθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος


Στην γειτονική Λαμία βρέθηκε προχθές το πρωί για λίγες ώρες ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, κατεβαίνοντας από την Λάρισα όπου παρέστη στις εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Αχιλείου.
Ο κ. Ιερώνυμος ξεναγήθηκε στο Νέο Πνευματικό Κέντρο από τον Μητροπολίτη κ. Νικόλαο και σε δηλώσεις του τόνισε ότι είναι λυπηρό όλο αυτό βιώνει η χώρα μας σήμερα, ως απόρροια των δικών μας πράξεων και παραλείψεων.

Krenti Bulls-Πρωτέας 60-55 Μίλησε η καρδιά των ταύρων

Την πρώτη τους νίκη πήραν οι Krenti Bulls, η μπασκετική ομάδα του χωριού μας στο τουρνουά Μπάσκετ, επικρατώντας στην παράταση του Πρωτέα.με σκορ 60-55  Ο αγώνας αυτός που ήταν στα πλαίσια της 2ης αγωνιστικής του 2ου ομίλου πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα  14/5 στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ και ξεκίνησε στις 8 το απόγευμα. Οι Krenti Bulls έχοντας στην πεντάδα τους το θηρίο, που ακούει στο όνομα Μιχάλης Λάππας και ο οποίος πέτυχε 33 πόντους, έφτασαν σε μια εντυπωσιακή νίκη με συγκλονιστικό φινάλε, καθότι το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση
Από την μεριά του Πρωτέα σε εξαιρετική μέρα βρέθηκε ο Γιάννης Δροσίνης, ο οποίος με αρκετές προσωπικές ενέργειες κράτησε «ζωντανή» την ομάδα του σκοράροντας 17 πόντους.

ΕΠΑΞΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΥΡΥΤΑΝΩΝ ΑΜΕΡΙΚΗΣ “TO ΒΕΛΟΥΧΙ” ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

Στις 6 Μαϊου στην Κολομβία, πρωτεύουσα πόλη της Νότιας Καρολίνας, σε συνδυασμό με τον εορτασμό των 75 χρόνων της εκεί  ελληνικής  κοινότητας Αγίας Τριάδος, στον εξαίσιο νεόκτιστο Βυζαντινού ρυθμού Ναό της, έλαβε χώρα, μετά το τέλος της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, μεγαλειώδης αναγνώριση και επιβράβευση του φιλανθρωπικού, εκπαιδευτικού και πατριωτικού έργου της ιστορικής Ενωσης Ευρυτάνων Αμερικής “To Βελουχι” που εδρεύει στη πόλη Σάρλοτ της  Βόρειας Καρολίνας.

11/5/12

Άγιος Ανδρέας ο Ερημίτης, ο ασκητής της Κανάλας

Στην περιοχή του ορεινού Βάλτου, κοντά στη λίμνη των Κρεμαστών  που  είναι το φυσικό σύνορο των νομών Αιτωλίας & Ακαρνανίας και Ευρυτανίας βρίσκεται το χωριό παλαιό Χαλκιόπουλο, πέντε χιλιόμετρα βορειοανατολικά του οποίου βρίσκεται το σπήλαιο του Αγίου Ανδρέα του Ερημίτη. 
Η διαδρομή από το χωριό ως το σπήλαιο είναι από ένα βατό χωματόδρομο και καταλήγει σε ένα ξέφωτο. Εκεί ο προσκυνητής αφήνει το αυτοκίνητο και με τα πόδια παίρνει το μονοπάτι, ακολουθώντας μία φανταστική σε φυσικό κάλλος διαδρομή πάνω από τη λίμνη των Κρεμαστών.

ΙΕΡΟΣ ΚΛΗΡΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ Αποστόλου Νικολαΐδη, Καθηγητή της Κοινωνιολογίας της θρησκείας και της Κοινωνικής Ηθικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (*)


1. Περί συνδικαλισμού 

Ο συνδικαλισμός είναι κίνημα που εμφανίζεται ταυτόχρονα με τη βιομηχανική επανάσταση και συγκεκριμένα με την κυριαρχία της καπιταλιστικής ιδεολογίας. Συγκεκριμένα εμφανίζεται στην Αγγλία τον 18ο αιώνα. Συνδέεται άμεσα με το χώρο της εργασίας και αναπτύσσεται ταυτόχρονα με τον εργασιακό ολοκληρωτισμό[1] που μεταφράζεται κυρίως σε οικονομική, πολιτική και κοινωνική εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης υπέρ του κεφαλαίου, πρακτική που σηματοδοτεί ή και εκφράζει την υποδούλωση των εργατών.

3/5/12

Σημαντικές παρεμβάσεις 
από το Σύνδέσμο Κληρικών Ελλάδος

Συνήλθε στις 26η Απριλίου το Δ.Σ του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος και μετά από διαλογική συζήτηση αποφάσισε τα εξής:
Να αποστείλει επιστολή προς την Ιερά Σύνοδο στην οποία θα εκφράζει την πικρία των μελών του Δ.Σ. δια την απουσία εκπροσώπου των άμεσα ενδιαφερομένων, που είναι οι Εφημέριοι, στην ψήφιση του νέου Κανονισμού, περί Εφημερίων και διακόνων.

Πραγματοποιήθηκε η κλήρωση στο 2ο τουρνουά μπάσκετ

Με την Sporting B.C. ΑΛΑΚ οι Κρέντη Bulls
την πρώτη αγωνιστική 
του 2ου Ομίλου 

 
Πραγματοποιήθηκε σήμερα  Πέμπτη 3/5 Μάιου η κλήρωση του 2ου τουρνουά μπάσκετ του Δήμου Καρπενησίου.
Οι ομάδες συγκεντρώθηκαν στις 3 το μεσημέρι στην αίθουσα που συνεδριάζει το Δημοτικό συμβούλιο πάνω από το την αίθουσα των ΚΑΠΗ. Παραβρέθηκαν εκπρόσωποι και των 13 ομάδων. 
ΤΕΛΕΣΤΗΚΑΝ ΤΟ 40ΜΕΡΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΗΣ ΜΑΚΑΡΙΤΙΣΑΣ  ΟΛΓΑΣ ΜΑΚΚΑ ΚΑΙ  ΤΟ 6ΜΗΝΟ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΤΣΑΣ ΜΑΚΚΑ
Την ερχόμενη Κυριακή 6/5 θα τελεστεί το 40μερο Μνημόσυνο του Γιάννη Μάκκα 

Το περασμένο Σαββατοκύριακο στο χωριό μας και πιο συγκεκριμένα στον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου, τελέσαμε το Σάββατο 28 Απριλίου το 40μερο μνημόσυνο της μακαρίτισσας της Όλγας Μάκκα και την επομένη Κυριακή 29 Απριλίου το 6μηνο της επίσης συγχωριανής μας Γεωργίας (Γεωργίτσας) Μάκκα,
Οι μαθητές του Γυμνασίου
 – Λ.Τ. Κερασοχωρίου 
Έδειξαν περιβαλλοντική ευαισθησία
με δενδροφύτευση 

στο σχολείο τους


Μία ακόμη δράση υλοποίησαν οι μαθητές του Γυμνασίου – Λ.Τ. Κερασοχωρίου και αφορούσε το περιβάλλον. Την Τετάρτη 25 Απριλίου αφού καθάρισαν την αυλή του σχολείου τους από τα σκουπίδια κι άλλα αντικείμενα, φύτεψαν εξήντα δενδρύλλια  περιμετρικά του προαυλίου χώρου.