27/10/11

Τα κόλλυβα στην Ορθόδοξη λατρεία μας - Επιμέλεια π. Ευάγγελος Φεγγούλης - Θεολόγος

Κόλλυβα ετοιμάζουμε τα Ψυχοσάββατα (δηλ. τά Σάββατα πρίν τις Κυριακές της Απόκρεω, της Τυρινής και της Α΄ Νηστειών της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και το Σάββατο πριν την Κυριακή της Πεντηκοστής) καθώς και κάθε φορά που θέλουμε να τελέσουμε στο Ναό επιμνημόσυνη δέηση για την ανάπαυση των αγαπημένων κεκοιμημένων μας προσώπων. Τα κόλλυβα συμβολίζουν την κοινή ανάσταση των ανθρώπων.

ΜΟΥΡΟ ΜΕ ΣΥΚΑ ΦΡΕΣΚΑ


Για όσους δεν γνωρίζουν, το καλύτερο σπιτικό κέρασμα αυτή την εποχή είναι ένα μούρο γνήσιο με ντόπια Κρεντιώτικα σύκα.
Αυτό το ωραίο κέρασμα γευτήκαμε προ ημερών στο κονάκι του μπαρμπα - Γιάννη Μάκκα όπου τύχαμε αβραμιαίας φιλοξενίας από τον ίδιο και την αξιαγάπητη σύζυγό του κ. Όλγα.

Φωτογραφία με τον μπαρμπα Γιάννη, να δοκιμάζει πρώτος ένα ωραίο σύκο και την κυρά Όλγα να παρακολουθεί...

28 Οκτωβρίου 1940 - ΤΟ ΟΧΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

   H Ιταλία κηρύσσει πόλεμο και προσβάλλει τα από Αλβανίας σύνορα της Ελλάδας. Συνάντηση Χίτλερ - Μουσσολίνι στη Φλωρεντία, τοπική ώρα 11.00. "Φύρερ, προελαύνουμε.." ήταν τα πρώτα λόγια του Μουσσολίνι. 

Κρέντη-Ποταμιά 4-2 - Ασταμάτητος ο Κώστας Μάκκας, πυροβολεί και σκοράρει


Τέσσερα στα τέσσερα για την σούπερ ομάδα του χωριού μας, τεσσάρα επί της Ποταμιάς, με τέσσερα γκολ του Κ. Μάκκα, που συνθέτουν κάτι ξεχωριστό για ο συγκρότημα του Γ. Χρυσαφόπουλου, που με 12 βαθμούς συνεχίζει στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα του τοπικού μας πρωταθλήματος.

21/10/11

ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Ο ΠΑΝΟΣ ΚΑΙ Ο ΝΑΚΟΣ ΜΑΚΚΑΣ



Πιστοί με το ραντεβού τους κάθε Οκτώβριο για κυνήγι, που είναι η μεγάλη τους αγάπη, έτσι και φέτος ήλθαν και πάλι στο χωριό μας, από την Αμερική, (ήταν και το καλοκαίρι εδώ), ο Παναγιώτης Μάκκας και ο αδελφός του Νάκος. Να τους ευχηθούμε καλή διαμονή, να περάσουν υπέροχα και έχουν πολλές επιτυχίες στο κυνήγι.

Ομιλητής στο 2ο Διεθνές Συνέδριο για την ποιμαντική διακονία στο χώρο της Υγείας & εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής Κων/λεως, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Τατάρνης π. Δοσίθεος Κανέλος

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Ρόδο το 2ο διεθνές συνέδριο για την Ποιμαντική Διακονία στο χώρο της Υγείας που έλαβε χώρα  στο ξενοδοχείο Ρόδος Παλάς.
Το συνέδριο διοργανώθηκε με την ευλογία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, από το Δίκτυο του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Ποιμαντική Διακονία στον Χώρο της Υγείας.

ΤΑΞΙΔΕΨΕ ΣΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ Η ΟΥΡΑΝΙΑ Δ. ΤΣΙΓΑΡΙΔΑ

Στην αιωνιότητα, ταξίδεψε χθες πλήρης ημερών, η συγχωριανή μας Ουρανία Δημ. Τσιγαρίδα. Η εκλιπούσα τα τελευταία χρόνια ήταν κατάκοιτη στο κρεβάτι του πόνου και τον τελευταίο μήνα η κατάστασή της επιδεινώθηκε μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη.

ΔΟΞΑ - ΚΡΕΝΤΗ 2-3 ΟΜΑΔΑΡΑ ΜΟΝΤΕΛΟ ΜΕ ΣΟΥΠΕΡ ΠΑΙΧΤΑΡΑΔΕΣ ΓΙΑ ΚΟΡΥΦΗ

Στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα συγκατοικεί με τα Άγραφα, η ομάδα του χωριού μας, μετά την εντυπωσιακή νίκη της με 3-2, επί της Δόξας στο Ραπτόπουλο. Το συγκρότημα του Γιώργου Χρυσαφόπουλου, καλά στημένο στον αγωνιστικό χώρο και έχοντας σε μεγάλη μέρα τον σούπερ σκόρερ του αγώνα Κ. Μάκκα, που έκανε χατ τρικ και γενικά όλους τους παίχτες του να παίζουν μεγάλη μπάλα, πήρε δίκαια μεγάλη νίκη επί ενός αντιπάλου, που έπαιξε εξίσου καλά, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρει, καθότι παρουσίασε τρομερές αμυντικές αδυναμίες.                                                                  ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ                                                   

Αυλώνος Χριστόδουλος: «Ο Θεός περιμένει την επιστροφή μας»

Με ιδιαίτερη κατάνυξη τελέσθηκε εφέτος η Πανήγυρις του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Αρτεμίου Προστάτου της Ελληνικής Αστυνομίας.
Στον Μεγάλο Εσπερινό προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αυλώνος κ. Χριστόδουλος, ο οποίος «Ιστόρησε» την Ιερά εικόνα του Αγίου Αρτεμίου, κόπος και πόνος τών Αστυνομικών και της Ιεράς Μονής.

14/10/11

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΚΑΙ Η ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΣΤΗ ΣΚΑΜΝΙΑ

Στα πλαίσια του γενικότερου έργου της Ενορίας μας, είναι και η αγιογράφηση του Ιερού Ναού των Αγίων Αναργύρων στη Σκαμνιά. Με συντονισμένες κινήσεις του Εκκλ. Συμβουλίου έχουν ήδη δημιουργηθούν 6 τοιχογραφίες και έπεται συνέχεια. Όποιος ενορίτης μας ενδιαφέρεται να κάνει κάποια αγιογραφία παρακαλείται νε έλθει σε επικοινωνία με το Εκκλ. Συμβούλιο.

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΕΚΤΑΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ

Το Εκκλ. Συμβούλιο της Ενορίας μας, μετά από παράκληση πολλών αδελφών, θα οργανώνει διήμερη προσκυνηματική εκδρομή στην Αίγινα, το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011.
Θα αναχωρήσουμε στις 8.00 το πρωί από την πλατεία της Κρέντης και θα επιστρέψουμε στο χωριό την Κυριακή το βράδυ.
Αφού προσκυνήσουμε στο Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου, θα τελέσουμε, πρώτα ο Θεός, την παράκληση της Παναγίας μας, στον μεγάλο Ναό του Αγίου Νεκταρίου.

ΚΡΕΝΤΗ - ΦΡΑΓΚΙΣΤΑ 1-0 - Μεγάλη νίκη από μια μεγάλη ομάδα

Σε ένα πέναλτι που κέρδισε ο Κ. Μάκκας και μετέτρεψε σε γκολ ο Βαλάντης Γεωργούλας, στο 89΄, κρίθηκε η αναμέτρηση μεταξύ Κρέντης – Φραγκίστας.
Οι παίχτες της ομάδας μας, καλύτεροι στην μεγαλύτερη διάρκεια του παιχνιδιού και έχοντας σε καλή μέρα τον παίχτη που κέρδισε την εσχάτη των ποινών και τον εκτελεστή που αποδείχτηκε πραγματικά «ΧΡΥΣΟβαλάντης», πήραν δίκαια το Χρυσό τρίποντο από την νεανική ομάδα του Βασίλη Παπαδήμου φτάνοντας έτσι τους 6 βαθμούς και σκαρφαλώνοντας στην 2η θέση  στο πρωτάθλημα.

6/10/11

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ ΚΡΕΝΤΗ

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ ΚΡΕΝΤΗ

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΑΓΡΑΙΩΝ Ο ΕΦΗΜΕΡΙΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ

Με απόφαση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρπενησίου κ.κ. Νικολάου, από 1ης Σεπτεμβρίου 2011, ο εφημέριος του χωριού μας π. Ευάγγελος Φεγγούλης ορίστηκε Αρχιερατικός Επίτροπος Αγραίων. Η θέση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για την διοίκηση της τοπικής μας εκκλησίας και ευχόμαστε στον π. Ευάγγελο κάθε επιτυχία στα νέα του καθήκοντα προς Δόξαν Θεού.
Στην συνέχεια σας παρουσιάζουμε ένα μινι βιογραφικό σημείωμα του εφημερίου μας καθώς και φωτογραφίες του π. Ευαγγέλου με προσωπικότητες από τον χώρο της εκκλησίας μας.

                                                           ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟ

5/10/11

Για την Υπομονή - ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΡΟΝΤΙΚΟ

Μια συλλογή κειμένων από το Γεροντικό για την υπομονή, για να εμπνευστούμε από το φωτεινό παράδειγμα των Θεόπνευστων Πατέρων που αγωνίστηκαν για την κατάκτηση των αρετών.

Η αγάπη προς τον αδελφό καλλιεργεί την αγάπη προς τον Θεό

Ένα είναι το ζητούμενο στη ζωή μας, η αγάπη, η λατρεία στον Χριστό και η αγάπη στους συνανθρώπους μας. Να είμαστε όλοι ένα με κεφαλή τον Χριστό. Έτσι μόνο θ’ αποκτήσουμε την χάρι, τον ουρανό, την αιώνια ζωή.Η αγάπη προς τον αδελφό καλλιεργεί την αγάπη προς τον Θεό. Είμαστε ευτυχισμένοι, όταν αγαπήσουμε όλους τους ανθρώπους μυστικά. Θα νιώθουμε τότε ότι όλοι μας αγαπούν. Κανείς δεν μπορεί να φθάσει στον Θεό, αν δεν περάσει απ’ τους ανθρώπους.

ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΗΝ ΣΤΕΓΗ


Με την χάρη του Αγίου Νεκταρίου, ολοκληρώθηκε το χτίσιμο των τοίχων του Πνευματικού μας Κέντρου και εντός των ημερών θα ξεκινήσουν οι εργασίες της κεραμοσκεπής.



Για άλλη μια φορά να ευχαριστήσουμε τον Χαραλάμπη Μάκκα, τον Δήμαρχο Αγράφων Δημήτρη Τάτση για την μέχρι τώρα καθοριστική τους συνεισφορά στην πορεία αυτού του μεγάλου έργου.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟΥ (ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ) ΝΑ ΠΡΟΒΑΡΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΕΚΤΑΡΙΟ ΤΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΣΕΤ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΔΩΡΙΣΕ Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΑΡΗ ΣΑΚΗΣ ΤΣΙΩΛΗΣ



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟΥ (ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ) ΝΑ ΠΡΟΒΑΡΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΕΚΤΑΡΙΟ ΤΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΣΕΤ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΔΩΡΙΣΕ Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΑΡΗ ΣΑΚΗΣ ΤΣΙΩΛΗΣ

ΚΕΡΑΣΟΒΟ - ΚΡΕΝΤΗ 0-4 Κυριάρχησε σε όλους τους τομείς η ομάδα του χωριού μας

Άλλη μια ακόμη νίκη, την 12η  στις 13, πρόσθεσε στο ενεργητικό της η ομάδα του χωριού μας με αντίπαλο το Κεράσοβο. Από τα 13 γειτονικά ντέρμπι, που έχουν διεξαχθεί από το 2005 μεταξύ των δυο ομάδων η Κρέντη έχει βγει νικήτρια τις 12 φορές, ενώ το Κεράσοβο έχει αποσπάσει μόλις 1 ισοπαλία
Το συγκρότημα του Γιώργου Χρυσαφόπουλου, ανώτερο σε όλους τους τομείς, επικράτησε σχετικά εύκολα στο τοπικό ντέρμπι με το      επιβλητικό 4-0.                                                                 ΤΟ ΓΚΟΛ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΑΚΚΑ

Με τις ευλογίες του Μητροπολίτου μας ξεκίνησαν τα μαθήματα στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής και στην Σχολή Παραδοσιακών Μουσικών Οργάνων


Με τον αγιασμό για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ξεκίνησε για φέτος η διδασκαλία της Βυζαντινής Μουσικής και η εκμάθηση παραδοσιακών οργάνων, από την Ιερά Μητρόπολη Καρπενησίου και τον Ιερό Ναό Ευρυτάνων Αγίων.
Το απόγευμα της Κυριακής 2 Οκτωβρίου στο πνευματικό κέντρο του Ιερού Ναού Ευρυτάνων Αγίων τελέστηκε ο αγιασμός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρπενησίου κ.κ. Νικολάου, παρουσία του προϊσταμένου του Ναού π. Γεώργιο Χρυσαφογεώργο,